lördag 18 februari 2017

Växter som är giftiga för hundar och katter.

Eftersom vi har en hel rad med djur och dessutom har en hel del växter så tänkte jag att jag skulle prata lite om giftiga växter för djuren. Det finns MASSOR med växter som på olika sätt är giftiga för djur men jag tänkte att jag skulle ta upp några vanliga som vi brukar ha i hemmen.

För det första så är TULPANER giftig för hundar och katter. Det är något man bör tänka på den här tiden på året när tulpaner säljs överallt. De kan orsaka kräkningar och magsmärtor.



LILJOR är ofarliga för hundar men direkt livsfarliga för katter. Kan orsaka njursvikt och göra så att katten dör.

Fredskalla är en mycket vanlig krukväxt i våra hem. Den har en irriterande växtsaft och kan orsaka kräkningar och magsmärtor.

Fredskalla

Även Philodendron, gullranka, flamingo, murgröna, garderobsblomma och prickblad är giftiga.


 Gullranka


Flamingo blomma

När våren och påsken närmar sig säljs mängder av narcisser, påskliljor och tazetter i våra butiker. Dessa är också olämpliga för hundar och katter. Det är speciellt löken som är farlig.

Narcisser.

Även om julen är slut för länge sen så bör det ändå nämnas att det finns många julblommor som är giftiga. Julstjärna, amaryllis, hyacint, mistel och julrosor är alla giftiga växter som man bör gömma undan för husdjuren.

Julstjärna

 Hyacint och julros

Mistel

Den här tiden på året brukar katter, i alla fall våra katter, bli som tokiga på alla krukväxter. Det beror antagligen på att det inte finns friskt gräs utomhus. Då är de i farozonen eftersom de tuggar på allt. Då är det bra att så kattgräs till dem. Frön till kattgräs kan man hitta lite var stans. Det är bra att så i flera omgångar och i ganska stora byttor, de äter en hel del.


Ha det bra!
Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar